NBOCG PUNOPRAVNI ČLAN GENERALNE SKUPŠTINE MEĐUNARODNOG SISTEMA ZELENE KARTE

nbocg logo
Za pet godina isplatili preko 6,5 miliona eura odštetnih zahtjeve
03/05/2012
Nekretnine osigurava tek 23% vlasnika
16/07/2014
Prikaži sve

Podgorica, 11.06.2012.

Na 46. Generalnoj  Skupštini Savjeta Biroa (Council of Bureau – CoB), poznatijeg kao međunarodni sistem zelene karte,  održanoj u Bukureštu učestvovao je kao predstavnik Udruženja Nacionalni biro osiguravača Crne  Gore Boris Šaban, izvršni direktor Udruženja.

Na ovogodišnjoj generalnoj Skupštini Nacionalni Biro osiguravača Crne Gore je po prvi put učestvovao kao punopravni član ove respektabilne međunarodne institcije.

U svom obraćanju predsjednik Skupštine biroa, gospodin Marius Wichtowski, je konstatovao da je Crna Gora ispunila sve uslove oko prijema u članstvo te da joj je tim povodom  članstvo aktivirano još 01.02.2012. godine i ujedno poželio dobrodošlicu NBOCG-u u članstvo ove značajne evropske institucije.

Od Borisa Šabana, izvršnog direktora Udruženja Nacionalni biro osiguravača Crne Gore saznajemo da je ovo bila idealna prilika da se predstavnici svih evropskih zemalja sastanu na jednom mjesti i izmijne iskustva i diskutuju aktuelnu problematiku mađunaraodnog osiguranja autoodgovornosti.

„Moram i ovom prilikom istaći da smo u ranijem trogodišnjem periodu pregovaranja napravili velike napore da Crna Gora postane punopravni član COB-a.  Mi smo uspjeli da izbjegnemo 10 godišni monitoring period koji podrazumijeva da smo pridruženi član bez prava glasa. Ovo je jedan od prvih uspjeha jedne branše sa ovih prosora koja se na ovaj nacin pozicionirala medju uvazeni razvijeni poslovni svijet Evropske unije. Ovako smo postigli punopravno članstvo sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu. Podsjećam da Nacionalni Biro Osiguravača Crne Gore od 1.februara 2012. godine izdaje zelene karte svojim članicama, koje ih dalje distribuiraju vlasnicima motornih vozila sa registarskom oznakom Crne Gore.

Vlasnicima motornih vozila će za putovanje vozilom u inostranstvo biti potrebna zelena karta izdata po ovlašćenju Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore na kojoj je upisana međunarodna oznaka naše zemlje, odnosno, MNE.” – zaključuje Šaban.

Pored nacionalnih Biroa koji su članice Savjeta, na Generalnoj Skupštini su učešće uzeli i predstavnici Evropske Komisje  i Predstavnici UN tačnije UNCEC. Na Skuptini su analizirani i usvojeni rezultati rada u proteklom period i usvojene preporuka za rad u narednoj godini. Skupština je takođe donijela odluku da se Crna Gora svrsta u regionalnu grupu Jugoistok.