Od prvog februara Zeleni kartoni sa oznakom MNE

VAŽNO OBAVJEŠTENJE!
21/10/2011
nbocg logo
Za pet godina isplatili preko 6,5 miliona eura odštetnih zahtjeve
03/05/2012
Prikaži sve
Klikni za veću sliku

Podgorica, 18.01.2012.

 

Klikni za veću slikuVlasnicima motornih vozila će za putovanje vozilom u inostranstvo (osim u Srbiju) biti potrebna Zelena karta, izdata po ovlašćenju Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore na kojoj je upisana međunarodna oznaka naše zemlje, odnosno, MNE.

Od Borisa Šabana, izvršnog direktora Udruženja Nacionalni biro osiguravača Crne Gore saznajemo da svi vlasnici motornih vozila kojima regitracija ističe 1. februara 2012. godine i kasnije moraju posjedovati novi obrazac zelene karte koji mogu preuzeti od osiguravača kod koga su osigurali svoje vozilo. Napominjemo da svi već izdati obrasci Zelenih karti važe pojedičano svaka do datuma naznačenog na obrascu.

Od 1. Februara 2012. godine će Akcionarska društva za osiguranje, članice Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore, obrađivati odštetne zahtjeve za štetu od vozila sa inostranim tablicama na teritoriji Republike Crne Gore.

“Preduslov za regulisanje isplate naknade štete našim građanima, jeste da je vozač koji je upravljao inostranim vozilom kriv za nezgodu i dokaz o njegovom osiguranju, odnosno, važeća zelena karta.

Potrebno je da se svi učesnici u saobraćaju pridržavaju nekih pravila ukoliko im se dogodi da ih ošteti inostrano vozilo. Prakticni savjeti bi se odnosili na sledece:

Prepišite sve podatke o vozaču iz dokumenta o identifikaciji i prepišite sve podatke iz zelene karte i to posebno:

  1. Obavezno upišite cijeli broj zelene karte koji se nalazi pod rednim brojem 4, odnosno, Zemlja (međunarodnu oznaku za državu iz koje dolazi vozilo)/Osiguravač (brojčana šifra) / Broj (broj zelene karte);
  2. Obavezno upišite period važenja zelene karte, odnosno, početak i kraj što se nalazi pod rednim brojem 3;
  3. Obavezno upišite naziv osiguravača koji je izdao zelenu kartu što se nalazi pod rednim brojem 10.
  4. Ukoliko niste u mogućnosti da to učinite, fotokopirajte obrazac zelene karte drugog učesnika ili je slikajte (mobilnim telefonom).

Ovih par pravila će Vam omogućiti da štetu naplatite što je efikasnije i brže moguće. ” – zaključuje Šaban.

U nastavku je obrazac zelene karte na kome su crvenim slovima u žutom polju obilježene ključne informacije koje bi bilo neophodno da posjedujete kada predajete odštetni zahtjev po osnovu odgovornosti inostranog vozila.