Počinje akcija “Stop za neregistrovana vozila”

STOP za neregistrovana vozila
26/11/2021
STOP za neregistrovana vozila
01/04/2022
Prikaži sve

Počinje akcija “Stop za neregistrovana vozila” u saradnji Uprave policije – odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja, Mašinskog fakulteta-Centra za edukaciju u drumskom saobraćaju i Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore – NBOCG

Cilj smanje broja  neregistrovanih vozila

Podgorica 1.12.2021.

U poslednjoj sedmici novembra počinje realizacija akcije “Stop za neregistrovana vozila” u saradnji Uprave policije – odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja, Mašinskog fakulteta – Centra za edukaciju u drumskom saobraćaju i Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore – NBOCG. Tokom akcije Saobraćajna policija će intezivno sprovoditi kontrole sa ciljem utvrđivanja koliko je vozila koja se koriste saobraćaju  neregistrovano.

Inače prema riječima Borisa Šabana, izvršnog direktora NBOCG, Uprava policije – odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore – NBOCG poslednjih 5 godine zajednički realizuju kampanju “Stop za neregistrovana vozila. Ove kampanje su izuzetno značajne jer je i dalje evidentan visok broj neregistrovanih vozila koja se koriste u saobraćaju. To najbolje pokazuje podatak da je tokom 10 mjeseci 2021. godine policija sankcionisala 7980 vozača zbog upravljanja neregistrovanim vozilima.

“Ova kampanja, koja obuhvata elektronske i štampane medije, te direktno obraćanje vozačima, vlasnicima vozila, kroz publikaciju prikladnih, naročito osmišljenih flajera, ima za cilj ukazivanje građanima na važnost registrovanja vozila. Kampanja ima edukativnu ulogu jer daje odgovore na pitanje “Zašto da registrujemo vozilo”. Odgovori su, zato što: je to obaveza propisana Zakonom; će ako izazovete nezgodu NBOCG od Vas sudskim putem naplatiti uzrokovanu štetu; je za upravljanje neregistrovanim vozilom propisana novčana kazna od 80-350 eura zafizička lica, odnosno 500 do 3.000 eura za pravna lica I ne samo da ćete biti kažnjeni, već ćete odmah biti I isključeni iz saobraćaja. 

Sa druge strane, neregistrovana vozila, po pravilu, nisu tehnički ispravna, te je njihova upotreba u saobraćaju čest uzrok saobraćajnih nezgoda. Takođe, korisnici ovih vozila ne posjeduju polisu obaveznog osiguranja u saobraćaju za štete pričinjene trećim licima. Ovo znači da oštećena lica, u slučaju štete koju prouzrokuje neosigurano vozilo, naknadu štete ostvaruju iz sredstava Garantnog fonda, koji posluje u okviru NBOCG.”-zaključuje Šaban.

 

Preuzmite FLAJER