Potpisan Memorandum o razumijevanju između NBOCG i Biroa osiguranja Kosova

Webinar: MTPL de-monopolisation, pricing and technical provision valuation
15/03/2021
Obavještenje – Ukidanje zelenog kartona na granicama Evropskog ekonomskog prostora i BH
16/07/2021
Prikaži sve

Ukinuto granično osiguranje

 

Dana 25.6.2021. godine je potpisan Memorandum o razumijevanju između Udruženja-Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore i Biroa osiguranja Kosova o međusobnom priznanju isprava o osiguranju u prekograničnom saobraćaju. Memorandum je potpisan od strane g-dina Borisa Šabana, direktora NBOCG-a, te g-dina Sami Mazrekua, direktora KIB-a.

Pomenutim memorandumom je omogućeno vozilima crnogorskih registarskih oznaka da uđu i saobraćaju na teritoriju Kosova sa validnim zelenim kartonima, dok je vozilima kosovskim registarskim oznakama omogućeno da na teritoriju Crne Gore uđu i saobraćaju sa posebnim Kosovo plus polisama.

Imajući u vidu da Biro osiguranja Kosova nije član Savjeta Biroa (Council of Bureaux) Sistema zelene karte, te isti ne mogu izdavati zelene karte, Kosovo plus polisa je poseban obrazac koji izdaju kosovska društva za osiguranje za putovanje u zemlje regiona.

Shodno navedenom, vlasnicima motornih vozila crnogorskih registarskih oznaka više neće biti potrebna polisa graničnog osiguranja za ulazak na teritoriju Kosova.
Memorandum stupa na snagu od 1.7.2021. godine.