VOZILA IZ CRNE GORE NA PUTEVIMA U SRBIJI BEZ POTREBE ZA OBRASCEM

Smanjen broj neosiguranih vozila
29/07/2009
PROTOKOL O SARADNJI
14/03/2010
Prikaži sve

„Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi“

Podgorica, 24. februar 2010.

U cilju otklanjanja nedoumica koje su se u poslednje vrijeme javile u oblasti osiguranja autoodgovornosti, tj. kod vozača koji vozilima putuju u Srbiju, a tiču se navodne obaveznosti posjedovanja formulara-obrasca “Evropski izvestaj o saobraćajnoj nezgodi” Udruženje Nacionalni biro osiguravača Crne Gore saopštava sledeće:

“Obrazac “Izvjestaj o saobracajnoj nezgodi” je propisan Zakonom o bezbjednosti saobracaja na putevima Republike Srbije koji je stupio na snagu 10.12.2009. godine. U skladu sa Zakonom o obaveznom osiguranju u saobracaju Republike Srbije, osiguravajuća društva koja rade na teritoriji te države, su dužna da prilikom izdavanja polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti osiguraniku izdaju i Evropski izvjestaj o saobracajnoj nezgodi. Oba Zakona se odnose iskljucivo na teritoriju Republike Srbije, gdje se i primenjuju.

Imajuci navedeno u vidu, vlasnici motornih vozila iz Republike Crne Gore, bez obzira na postojeci Sporazum o proširivanju važnosti polise osiguranja, nisu u obavezi da imaju kod sebe ovaj obrazac, jer to nije propisano Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Crne Gore. “

Ovim povodom Boris Šaban, izvršni direktor NBOCG, kaže: “Kolege iz Udruženja osiguravača Srbije su, na naš zahtjev,  postavili pitanje predstavnicima MUP-a Republike Srbije, kako će pripadnici saobraćajne policije postupati u slučajevima saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozila inostrane registracije. Predstavnici MUP-a su ih obavijestili da će izlaziti na uviđaj za sve nezgode u kojima učestvuju vozila inostrane registracije, pa samim tim i crnogorske, po pozivu učesnika, bez obzira na visinu pričinjene štete, jer je vlasniku inostranog vozila potrebna potvrda o oštećenju vozila da bi napustio teritoriju Republike Srbije.”