Vozila sa ruskim i bjeloruskim registarkim oznakama moraju zaključiti granično osiguranje

Počela Konferencija osiguravača u Budvi „Izazovi na tržištu osiguranja u Crnoj Gori i regionu
26/04/2023
Neophodno je da se dobro pripremimo za nevrijeme
26/07/2023
Prikaži sve

Savjet Biroa osiguravača iz Brisela (Council of Bureaux) je donio odluku o suspenziji Biroa zelene karte Rusije i Biroa zelene karte Bjelorusije iz međunarodnog Sistema zelene karte. Kao posljedica ove odluke, ruski I bjeloruski zeleni kartoni izdati od strane ruskih i bjeloruskih osiguravajućih društava neće važiti za teritorije članica Sistema zelene karte, uključujući i teritoriju Crne Gore, počevši od 29. juna 2023. godine u 23:59 h po centralno – evropskom vremenu.

Takođe, ukoliko naši građani svojim vozilima planiraju putovanje u Rusiju i Bjelorusiju, skrećemo pažnju da ni crnogorski zeleni kartoni neće važiti za teritorije tih zemalja od 29. juna 2023. godine u 23:59 h po centralno – evropskom vremenu, te će biti potrebna kupovina polisa graničnog osiguranja prilikom ulaska na njihove teritorije.

Prema riječima Borisa Šabana izvršnog direktora Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore (NBOCG), člana Savjeta Biroa sistema zelene karte, sva vozila sa registarskim oznakama Rusije I Bjelorusije će se od pomenutog datuma smatrati neosiguranim za teritoriju Crne Gore, ukoliko nemaju zaključene polise graničnog osiguranja kod crnogorskih društava za osiguranje.

“Imamo veliki broj vozila sa ruskim I bjeloruskim registarskim oznakama koji cirkulišu u saobraćaju unutar Crne Gore, pa je neophodno pojačati njihovu kontrolu.

Počevši već od 15. juna 2023. godine, sva vozila sa ruskim I bjeloruskim registraskim oznakama će se uputiti na kupovinu polisa graničnog osiguranja crnogorskih društava za osiguranje. To je prvi korak u zaštiti naših građana, da u slučaju saobraćajne nezgode koju izazovu vozila sa ruskim I bjeloruskim registraskim oznakama, naši građani imaju mogućnost nadoknade uzrokovane štete.”- zaključuje Šaban.

Shodno novonastaloj situaciji, od 29. juna 2023.godine biće pojačano i sprovođenje kaznenih odredbi u situacijama kada vozači ruskih i bjeloruskih vozila ne posjeduju crnogorske polise graničnog osiguranja. U suprotnom će vozila sa ruskim I bjeloruskim registarskim oznakama prilikom boravka na teritoriji Crne Gore biti neosigurana, što ima negativne posljedice po bezbjednost saobraćaja na crnogorskim drumovima.