Udruženje Nacionalni biro Osiguravača Crne Gore na SORSU 2011.

Crna Gora postala punopravna članica Savjeta Biroa Zelene karte
03/06/2011
Nove tarife i uslovi ao stupili na snagu
05/08/2011
Prikaži sve

Potrebne jedinstvene medicinske tablica za vještačenje nematerijalnih šteta
Podgorica 24.06.2011.

Na nedavno održanom 22. Susretu osiguravača i reosiguravača Sarajevo – SORS 2011. učešće je uzelo čak 180 predsjednika uprava i ostale vodeće osobe najznačajnijih osiguravajućih i reosiguravajućih društava iz zemalja regije i svijeta te ponovno dokazao svoj uspjeh i potrebu za ovakvim okupljanjem branše osiguranja.

 

 

I ove godine, na ovom tradicionalnom susretu na najvećem nivou industrije osiguranja svoja iskustva su izmijenili i ujedno se upoznali s novim kretanjima u struci osiguranja, predstavnici osiguravajućih i reosiguravajućih kompanija kao što su Triglav osiguranje, Lovćen osiguranje, Bosna Re, Croatia Lloyd, Croatia osiguranje, DDOR Novi Sad, Dunav, Euroherc osiguranje, Sarajevo osiguranje, Takovo osiguranje, Grawe, Basler, Uniqa i druge, kao i kompanije iz svijeta kao što su Munich Re, AON Benfield, Guy Carpenter, Hannover Re, JLT Re, Swiss Re, Transatlantic Re, Willis Re, Trust Re.

Glavna tema ovogodišnjeg SORS-a bili su integracijski procesi i njihov uticaj na konkurentnost industrije osiguranja. Na susretu su predstavljeni tržišta osiguranja svih zemalja regije, a crnogorsko tržište je predstavio Boris Šaban, izvršni direktor Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore (NBOCG). Održana su i stručna predavanja, od kojih je naročito zapaženo bilo predavanje koje su priredili dr. sc. Milijana Novović i dr. sc. Radenko Purić -“ Implikacije integracijskih procesa na konkurentnost s posebnim osvrtom na tržište osiguranja u Crnoj Gori”.

O značaju SORS-a dr Radenko Purić, predsjednik Skupštine NBOCG i izvršni direktror Lovćen osiguranja, kaže da je to, u stvari, poligon za transfer i razmjenu znanja o temama koje su životne i s kojima se osiguravači svakodnevno susreću ili ih tek očekuju. „Informacije koje se u takvoj atmosferi razmijene s kolegama iz struke, više su nego dragocjene i ne mogu se naći ni na jednom drugom mjestu.“-zaključuje Purić.

Od Borisa Šabana saznajemo da je na SORSU održan i veoma  značajan Okrugli sto na temu “Neimovinske štete u osiguranju AO”, na kojem je NBOCG izložio problem crnogorskog tržišta u dijelu naknade neimovinskih šteta.

“Posebno smo se zadržali na dijelu  zajedničkih kriterijuma za naknadu nematerijalnih šteta, koji je na snazi u Crnoj Gori a koji na žalost još uvijek nije zaživio kod naših sudova. Takođe smo upoznali prisutne da je u Crnoj Gori počeo rad na izmjenama i dopunama zakona o obaveznom osiguranju. Opšta ocjena je da je praksa u dijelu naknade neimovinskih šteta vrlo neujednačena u regionu ali da se manje više svi susrećemo sa sličnim problemima. Tu je posebno izražen problem vještačenja kod nematerijalnih šteta, kao i neujednačena sudska praksa. Poruka sa SORSA je da se treba krenutu i izradu jedinstvenih medicinskih tablica za vještačenje ove vrste šteta.  To je prvi korak ka ujednačavanju kriterijuma za naknadu neimovinskih šteta.  U tom cilju je predloženo je da se organizuje  seminar na ovu temu kao I da pristupimo formiranju regionalne radne grupe na koja bi koordinirala rad na izradi jedinstvenih kriterijuma.”- zaključio je Šaban.